Sokak köpekleri için harekete geçildi! ‘Avrupa’ analizi geliyor
AK Parti , sokak köpeklerinin analiz çalışmalarına hız verdi. parti personeli, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı Mevzuat değişiklikleri üzerinde istişare halinde çalışıyor. Bu konuda Avrupa ülkelerinde de benzer adımların atılacağı belirtiliyor. Ayrıca sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyelere yeni yaptırımların uygulanması planlanıyor. Özellikle barınma yönünde adım atmayan yerel yönetimlerin ciddi cezalarla karşılaşabileceği bildiriliyor.
“AVRUPA ÖRNEKLERİNDEN YENİ BİR MODEL ÜRETEBİLİRİZ”
AK Parti yetkilileri “Bu konuyu en kısa sürede çözeceğiz. Çalışmalarımızda somut adımlarla ilerliyoruz. Avrupa örneklerinden yeni bir model üretebiliriz. Mevzuattaki sıkıntıları gidereceğiz. Talep vatandaştan geliyor ama biz harekete geçtiğimizde ses başka yerden geliyor. İtirazların çoğu ‘yemek lobisinden’ geliyor. Türkiye’de lobinin pazar büyüklüğü 1 milyar doları buluyor. Bazı şeylerin farkına varmak gerekiyor; Sosyal medyada dezenformasyon yaparak insanları kışkırtmaya çalışıyorlar. Hayvanlar bize emanet. Bir problem var. Bu sorunu en insani şekilde çözeceğiz” dedi.diyor.
BATI ÜLKELERİNDEKİ UYGULAMALAR
Bazı batı ülkelerindeki uygulamalar şu şekilde örneklendiriliyor: Sahiplenilmeyen sokak köpekleri Fransa’da 8 iş günü, İngiltere ve İtalya’da ise 7 iş günü sonra uyutuluyor. ABD’de de birebir başvuru yapılıyor. ABD’de her yıl yaklaşık 6,5 milyon kedi ve köpek barınaklara getiriliyor ve bunların yarısı itlaf ediliyor. Evcil hayvanını sokağa bırakanlar Fransa’da 3 yıl 45 bin euro, Almanya’da 3 yıl ve İtalya’da 25 bin euro, 10 bin euro para cezasına çarptırılıyor. Sıkı kurallar uygulanarak sokaktaki başıboş hayvan popülasyonunun artmasının önüne geçiliyor. Hollanda, başıboş hayvan sayısını azaltmada dünyada öne çıkan ülkelerden biri. Ülkede kısırlaştırma 1960’lı yıllardan beri uygulanıyor. Sokak köpekleri için “Toplayın, sterilize edin, aşılayın, serbest bırakın” uygulama hayvan sayısının sıfırlanmasına katkıda bulunur. Belediyeler çalışmalarını geciktirmiyor. Yeni yönetmelikte Hollanda modelinin uygulanabileceği de belirtiliyor.
STERİLİZASYONUN YÜKSEK MALİYETİ
Türkiye’de köpeklerin kısırlaştırılmasına yönelik fizibilite çalışmaları yapılıyor ve raporlar hazırlanıyor. Ancak kısırlaştırmanın kısa vadede çözüm olmayacağı belirtiliyor. Maliyeti de oldukça yüksektir. Bu işlemin taban fiyatı 5 bin TL . Türkiye’de yaklaşık 8 milyonSokak köpeği var, bu açıdan maddi bir yük.
Kaynak: Türkiye Gazetesi